Jeg har fått tilgang til noen av standardskjemaene man må fylle ut når man ønsker kjønnsbekreftende behandling. Dette er altså en tykk bunke spørsmål som Rikshospitalet mener de trenger svar på for å kunne avgjøre om du er verdig behandling. Ofte møter man disse spørsmålene før man møter utrederne, og man tvinges derfor til å utlevere svært intime detaljer til personer man aldri har møtt. Her presenterer jeg et lite utvalg. Jeg har sortert dem etter fallgruve:
Feilkobling av kjønn
Hva likte du best å leke med i barnehagen? gutteleker/jenteleker/begge/ingen
Leker har ikke kjønn. Riktignok finnes det en utbredt forestilling om at noen leker er for jenter, andre for gutter, men hvilke leker dette er, varierer i ulike kontekster. I tillegg hviler dette spørsmålet (og flere tilsvarende) på antagelsen om at lekevalg i barndommen sier noe om kjønnsidentitet. Dette er en feilslutning med så mange feilkilder at jeg blir helt matt.
Har du følt seksuell opphisselse når du har på deg mannlige klær? (fra skjemaet for transmenn)
Dette er ett av spørsmålene som er ment å sile ut kanskje den mest stigmatiserte gruppen transfolk; de som knytter transerfaring til seksualitet. Det baserer seg på myten om autogynephilia. Den opprinnelige teorien handlet bare om transkvinner. Det empiriske belegget for teorien er mildt sagt omdiskutert og tynt. Noe tilsvarende har aldri vært beskrevet for transmenn. Rikshospitalet må derfor ha funnet det opp selv. I tillegg påføres transfolk skam over seksuelle følelser. Teorien ble opprinnelig laget for å forklare hvorfor homofile transfolk ikke kunne få behandling – en diskriminerende praksis som ellers i verden er historie, men altså ikke på Rikshospitalet.
Da du hadde seksuell kontakt første gang, var det med en kvinne eller en mann?
Hva dette skal kunne si om respondentens kjønnsidentitet er jeg ikke i stand til å forestille meg, annet enn at det selvsagt kan brukes til å sile ut homofile.
Det er god grunn til å tvile på at noen på Rikshospitalet i det hele tatt aner hva kjønnsidentitet er.
Krenkende
Nyter du dine følelser i penisen under seksuell kontakt? (fra skjemaet for transkvinner)
Dette er muligens relevant for å forstå hvilke behandlinger pasienten ønsker, men gir knapt noen innsikt i kjønnsidentiteten. Mer overordna er dette ikke noe som noen har noe med. Det krenker pasientens intimsone.
Her er mange spørsmål som dreier seg om hvilke(t) kjønn du har sex med og fantaserer om. Samtlige spørsmål tar for gitt at sex=samleie, heterofili og at alle mennesker kan deles inn i enten kvinner eller menn. Jeg husker at jeg følte meg tvunget til å gi en utførlig beskrivelse av alternative seksuelle handlinger av frykt for at utrederen skulle tro at jeg inntok en kvinnelig seksuell posisjon. (Uten at det hjalp.) Personenes fysiske kjønn begrenser bare i liten grad utvalget av seksuelle handlinger i den virkelige verden, i motsetning til hva Rikshospitalets utredere tror.
Oppskrift på psykisk uhelse
Spesielt ett av skjemaene utmerker seg med et tydelig budskap: Ekte transseksuelle hater kroppen sin. Jeg presenterer her samtlige påstander (hentet fra skjemaet for transkvinner, svaralternativer er: helt enig, enig, hverken ja eller nei, uenig, komplettt uenig):
-
Mitt liv ville være helt meningsløst hvis jeg måtte leve som mann.
-
Hver gang noen behandler meg som mann føler jeg meg såret.
-
Jeg blir ulykkelig når noen titulerer meg som mann.
-
Jeg er ulykkelig fordi jeg har en mannlig kropp.
-
Forestillingen å måtte forbli mann gjør meg veldig trist.
-
Jeg hater meg fordi jeg er mann.
-
Jeg føler meg ukomfortabel med å oppføre meg mannlig i alle situasjoner.
-
Bare som kvinne ville livet være verdt å leve.
-
Jeg mistrives med å stå og tisse.
-
Jeg er misfornøyd med å ha ansiktshår, fordi det virker mannlig.
-
Jeg mistrives med å få ereksjon.
-
Det hadde vært bedre å ikke leve enn å måtte leve som mann.
Ja, dette er virkeligheten for svært mange, og berører absolutt kjernen i hva det vil si å være trans. Problemene er at disse påstandene er blant de første som møter deg ved utredning, de inngår i en kontekst der de fleste vet at det finnes en fasit på svar du må gi for å få behandling og at de negative påstandene kan påvirke pasientens forhold til egen kropp, også etter fullført behandling (eller ved avslag på behandling). Et minimum burde være å formulere påstandene positivt, slik at respondentene aktivt måtte benekte dem. Men hovedproblemet er konteksten og kan bare løses ved å oppheve monopolet og innføre informert samtykke.
Det finnes flere fallgruver og mange andre problemer ved spørreskjemaene (der dårlig språk er det minste), men dette var det jeg anser som toppen av isfjellet, så får andre ta seg av resten.
Eller kanskje vente litt med å ta fram desse spørsmåla, og føre dei muntleg istaden? Når desse spørsmåla kjem heilt i byrjinga utan at ein ein gong kjennar systemet, vil mange vere redde for å svara feil. Men det er jo ikkje so rart at ting vert feil når det er sopass få personar som styrer korleis dette skal fungera.