Skriveliv i august: krim, ungdomsbok og fest

Denne uka har jeg to forlagsmøter. Det mest spennende er første møte med en redaktør på CappelenDamm om ungdomsbok-manuset mitt. I morra! Jeg er full av forventning og uro. Det er noen måneder sia jeg fullførte manuset, og jeg har ikke lest det etterpå. Jeg gleder meg til å komme et skritt videre mot utgivelse, for jeg tror det er den veien det går ganske uavhengig av morgendagens møte. Jeg gleder meg til å få vite hvordan teksten min kan forbedres.

Før møtet bør jeg ha teksten litt ferskere i minnet, vite hva jeg er villig til å kutte ut og hva jeg mener må være med. Det er skummelt å ta fram en tekst som har fått ligge litt. Tenk om jeg plutselig ser at den er helt bedritent dårlig? Tenk om jeg finner hundrevis av skrivefeil og inkonsekvenser som får meg til å angre på at jeg noen gang har sendt den fra meg? Tenk om hele handlinga egentlig er skikkelig teit og lite troverdig? Og jeg kjenner jo ikke redaktøren. Tenk om det er fullstendig kræsj? Så jeg trekker pusten dypt ned i magen og utsetter gjennomlesinga noen timer til.

Det andre møtet er på Tiden, med min faste redaktør der, og det er det andre møtet om krim-manuset. I løpet av sommeren skreiv jeg meg gjennom mesteparten av handlinga. Jeg vet hvor jeg skal, hva som skal skje, men har ikke skrevet alle scenene ennå. Likevel er det litt skummelt. Noe av det jeg har skrevet sjokkerte meg selv og jeg vet at jeg ikke kommer til å like å snakke om den delen. Og selv om redaktøren var positiv forrige gang, kan det jo være at jeg har spora helt av i skrivinga. Det hjelper mye at jeg kjenner ham fra før. Han har sett tekster som kanskje aldri burde sett dagens lys, uten at det har ødelagt hans tro på at jeg kan skrive noe bra.

Det første møtet blir avgjørende for hva jeg konsentrerer meg om denne høsten. Sannsynligvis er det mye som må fikses, bygges ut og skrives om i ungdomsbokmanuset før det evt. er klart for utgivelse. Skriving av førsteutkastet er bare halve jobben. Resten er et slit der jeg er avhengig av tett oppfølging og å føle at målet om utgivelse er innen rekkevidde.

Krimmen er jeg ikke kommet så langt med. Jeg har ikke et førsteutkast klart ennå. Det gjenstår mye mer jobb, og derfor er det ikke førsteprioritet før til våren.

Neste uke er det forlagsfest, og også det både gleder og gruer jeg meg til. Det er skummelt å ikke være midtpunkt, ikke ha full kontroll over hvordan man blir oppfatta, være redd for å tråkke noen på tærne og alt det andre man kan engste seg for. For ikke å snakke om å møte en masse folk som jeg burde ha lest bøkene til. Folk som gjerne er vel så nevrotiske som meg og kan bli såra over at jeg ikke har lest bøkene deres. Men som vanlig kommer jeg vel til å oppføre meg som en elefant i en glassbutikk. Jeg begynner jo å bli vant til det, siden det alltid har vært sånn. Og den eneste som kommer til å virkelig irritere seg over denne oppførselen er meg. Dette vet jeg godt. Og likevel…

3 tanker på “Skriveliv i august: krim, ungdomsbok og fest

  1. Lykke til med møter og fest. Det blir nok bra! Jeg er spent på bøkene dine. Etter å ha lest en del av diktene dine har jeg meget stor tro på at de blir gode.

    Jeg har vært inne og lest diktene om sorg mange ganger. Særlig det siste er utrolig sterkt og vakkert. Jeg har skrevet det ut og har det liggende ved siden av lyset jeg tenner i vinduet om kvelden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s