Bonsai-oppstart

I løpet av ferien på Vestlandet fikk jeg dilla på bonsai. I alle fall lyst til å prøve. Så jeg samla flest mulig forskjellige arter: Rogn, hegg, eik, osp, hassel, dvergbjørk, einer og eple.

image

image

De fleste av trærne er svært små, bare et par år gamle vil jeg tippe. Jeg satser på å holde dem rundt 10-15cm, altså det som kalles shohin bonsai. Foreløpig står de i plastpotter, men jeg skal potte dem om så snart jeg finner passende potter.

En av utfordringene er å holde disse artene, som er vant til norsk vinter, innendørs. Jeg kunne hatt dem i bakgården, men vet at jeg ville glemt å vanne dem da. Derfor blir de pent nødt til å tilpasse seg livet innendørs. Hvis de ikke klarer det, får jeg heller begynne på nytt med en bjørkefiken el.l.

Å kjøpe en «ferdig» bonsai tiltaler meg ikke i det hele tatt. Jeg må prøve alt selv og gjøre egne feil. Jeg har lest en del om emnet på nett, men lar ikke det begrense meg. Einer regnes for eksempel som vanskelig, men den eneste forklaringa jeg har funnet hittil er at det er vanskelig å få med alle røttene når man graver den opp. Siden min knøttlille einerbusk er så liten, har jeg allerede overvunnet dette hinderet.

Ospa er blitt høstrød på grunn av flyttinga og den ene dvergbjørka har muligens tapt for mye røtter, men jeg gir ikke opp så lett. Kanskje de livner til nå som de får litt ro og fred. Jeg venter til våren med å avgjøre hvilken form de skal få. Den største utfordringa blir å holde dem i live til da.

Her er en inspirerende video med bilder av shohin bonsai:

Reklame

4 tanker på “Bonsai-oppstart

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s