(Også postet på Tarald Skjeggfagre)
Et av tallene i personnummeret ditt stempler deg som mann eller kvinne. For de fleste byr ikke det på noe problem. Dette tallet ble bestemt da du ble født og så ut som en gutt eller jente, eller ble operert for å passe i en av kategoriene.
I Norge uttrykkes juridisk kjønn først og fremst gjennom kjønnsspesifikke personnumre, men også i pass. Uten disse dokumentene er man ute av stand til å bevise hvem man er.
Tvangssterilisering
For transpersoner er det ikke nødvendigvis samsvar mellom biologisk kjønn og de kjønnene vi identifiserer oss med og ønsker å uttrykke oss som. For å endre personnummer fra mann til kvinne eller fra kvinne til mann, kreves det i praksis et kirurgisk inngrep der man fjerner testikler eller eggstokker. Ønsket om et slikt inngrep er også et av vilkårene for å få kjønnsbekreftende behandling.
Som en konsekvens av dette presses unge mennesker til å godta at deres forplantningsevne inndras av den norske stat i bytte mot nødvendig medisinsk behandling og retten til å ha riktige identitetspapirer. Dette er tvangssterilisering.
Tvangskjønning
Mitt problem er på sett og vis det motsatte. Siden jeg ikke ble godkjent som mann på Rikshospitalet, har jeg ingen mulighet for å få eggstokkene fjernet. Dermed får jeg heller ikke endret juridisk kjønn.
Dersom du ser ut som en mann, men har dokumenter som påstår at du er kvinne, kan du få problemer når du reiser, skal opprette bankkonto, ta ut penger, hente en pakke på posten, er i kontakt med politiet o.sv.. I tillegg øker det sjansen for at du utsettes for diskriminering og hatvold.
I følge Dagsavisen ble 400 av 500 søkere avvist i Norge i tidsrommet 2005-2009, mens Danmark i samme periode avviste fire personer og Sverige to. Dette gjelder altså ikke bare meg. Kvaliteten på de medisinske vurderingene ved Seksjon for transseksualisme ved Rikshospitalet er omstridte, og hele behandlingstilbudet for transpersoner er for tiden under utredning av Helsedirektoratet. Det står mer om dette på LLHs nettsider, inkludert korrespondanse med helsemyndighetene.
Hvem har ansvaret?
Finansdepartementet har ansvar for Folkeregisteret, som igjen har ansvar for personnumre. Gjennom forskrift om folkeregistrering § 2-2 5.ledd er i praksis fastsettelse av kjønnsstatus overlatt til legene – i mitt tilfelle en psykiater ved Rikshospitalets seksjon for transseksualisme. Rikshospitalet er i siste instans Helseministerens ansvar. Det er derfor uklart hvem av dem som har ansvaret. Så snart skjegget mitt ikke er mulig å overse skal jeg konfrontere dem med min ufrivillige status som juridisk kvinne og gjøre dem oppmerksomme på dette uttrykket for statlig diskriminering.
Internasjonal rett
Systemet med kjønnsspesifikke personnumre er ikke særlig vanlig ellers i verden. De fleste stater registrerer likevel kjønn av ulike årsaker, og de fleste av disse har bare rom for de to kategoriene menn og kvinner.
Både Portugal, Spania, Storbritannia og USA har åpnet for endring av juridisk kjønn uten kirurgi. Den tyske grunnlovsdomstolen har nylig fastslått at det ikke kan kreves kirurgiske inngrep for endring av juridisk kjønn. I Spania gir loven adgang til ny, juridisk kjønnsidentitet uten krav om forutgående kirurgisk behandling. Det samme vurderes i Sverige, og utviklingen i den europeiske menneskerettighetsdomstolen ser også ut til å gå i den retningen.
Europarådets ministerråd kom nylig med en rekke anbefalinger som også gjelder transpersoner. Europarådets menneskerettighetskommissær har kommet med klare anbefalinger angående transpersoners rettigheter. Blant annet uttalte han seg sterkt mot tvangssterilisering av transkjønna.
Yogyakarta prinsippenes artikkel 3 fremholder alle menneskers rett til å bli anerkjent av loven (”recognized before the law”). Disse prinspippene er utarbeidet av en stor gruppe internasjonale menneskerettighetseksperter med grunnlag i FNs menneskerettighetskonvensjoner, og er en tolkning av disse konvensjonenes betydning for blant andre transpersoner.
Jeg har slltid ment alle mennesker fortjener like rettigheter og plikter. Og dette tilfellet er intet unntak. Jeg håper du får det som du vil.
Ok, dette med sterilisering og juridisk kjønn er litt komplisert og intrikat. Og mye ansvarsfraskrivelse? Kasteball? La meg tenke høyt. Kanskje fører det ingen vei, men jeg prøver likevel.
—–
§ 2-2. Fødselsnummer
Fødselsnummeret skal ha elleve siffer. De seks første siffer består av vedkommendes fødselsdato i rekkefølge to siffer for dag, to for måned, to for år. De fem siste siffer, personnummeret, består av tre individsiffer og to kontrollsiffer.
Som individsiffer for personer født: a) 1854-1899 brukes serien 749-500,
b) 1900-1999 brukes serien 499-000,
c) 1940-1999 brukes også serien 999-900,
d) 2000-2039 brukes serien 999-500.
Kvinner skal ha like tall og menn ulike tall som siste individsiffer.
Fødselsnummeret tildeles i Det sentrale folkeregister og administreres av Skattedirektoratet.
Fødselsnummeret kan endres når fødselsdato eller kjønnsstatus endres.
Fødselsnummeret kan også endres når Politidirektoratet med hjemmel i politiloven § 14b har gitt tillatelse til bruk av fingerte personopplysninger. Skattedirektoratet fastsetter i instruks nærmere regler for utfylling og gjennomføring av denne bestemmelse.
—–
Det er vel denne linjen det gjelder: «Fødselsnummeret kan endres når fødselsdato eller kjønnsstatus endres. »
Det som er uklart er altså «kjønnsstatus endres». For meg virker det som om tvangssterilisering slett ikke er noe som er lovpålagt, og man derfor ikke skulle trenge å endre loven. Det er et tolkningsspørsmål hva man mener med «kjønnsstatus endres». Altså er det Seksjon for transseksualisme som i realiteten har monopol på å tolke loven, ettersom det kun er de som i den vanligste tolkningen kan «endre kjønnsstatus» for en person.
I bunn og grunn er det altså behandlingspraksisen ved Rikshospitalet som er stridens kjerne, siden de ikke ønsker å endre noens kjønnsstatus før de har fått dem sterilisert?
Hva kan man gjøre?
1) Endre på loven, få på plass en presisering?
2) Endre praksisen til Seksjon for transseksualisme?
3) Noen søker om endring av fødselsnummer «fordi jeg har endret kjønnsstatus», får avslag og det blir rettssak?
4) Stille seg opp en plass med skilt og plakater og kreve endring?
5) Inngå samarbeid med Amnesty International Norge?
6) Løsrive Seksjon for transseksualisme helt fra alt som er juridisk, og la dem fokusere kun på behandlingen?