Kunstnerstipend og forfatteres levekår

Jeg har allerede nevnt Statens Kunstnerstipend her på bloggen i år. Etter det har debatten gått, spesielt i Klassekampen. Mange er kritiske til at noen få forfatterskap prioriteres år etter år. Trenden er åpenbart at langvarige arbeidsstipend tildeles som en form for garantiinntekt.

Da er det på tide å minne om at det allerede finnes en ordning for garantiinntekt. Den har vært debattert tidligere år, og konklusjonen syntes da å være at forfatterne ønsket at antall arbeidsstipend ble økt i stedet for antall garantiinntekter. Dermed er det Litterære råd i Forfatterforeningen på kollisjonskurs med både Statens intensjon med arbeidsstipendene og sannsynligvis flertallet av forfatterne. Et arbeidsstipend skal ikke være en garantiinntekt!

Øyvind Berg mener på Forfatterforeningens side at det er på tide å sammenligne forfattere med andre selvstendig næringsdrivende, som ofte får både innovasjonsstøtte og kommunale tilskudd. Han viser med glimrende økonomiske eksempler at forfatterne bare får smuler av Staten, mens annet næringsliv får millioner. Han har helt åpenbart rett!

Løsning

Staten må øke antall garantiinntekter og antall stipender. I tillegg må forfattervirksomhet komme inn under innovasjonsordningene. Det er helt ubegripelig paradoksalt at nyskaping av kunst ikke kan tilgodeses som innovasjon (som betyr nyskaping).

Den enkelte distriktskommune eller fylke bør i tillegg opprette gunstige ordninger for forfattere og andre kunstnere. Forskning viser at kultur og jobbmuligheter er noe av det viktigste når folk skal bosette seg. Ved å tilby gratis kontorplass, et lite kommunalt tilskudd eller andre goder, vil kommuner og fylker ganske lett og billig bidra til å få seg bedre rykte, opprettholde bosetting og sikre allerede eksisterende bosetting.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s