Mindre aksept for transpersoner i dag enn for 5000 år siden?

Nylig dukket det opp et mannsskjelett gravlagt som kvinne i Praha, datert til å være ca 5000 år gammelt. Og som vanlig påstås det å være en homofil mann. Både transperson og homofili er nye begreper (hhv. ca. 100 og 200 år gamle), men mennesker har til alle tider og alle steder hatt varierte kjønnsuttrykk, kjønnsidentiteter og seksuelle orienteringer.

Matt Kailey skriver om hva det kan bety at en person med mannlig biologi ble gravlagt som kvinne. Funnet tyder på at denne transpersonen ble akseptert som kvinne. I dag vil både offentlige myndigheter og mange enkeltmennesker kreve at man går gjennom en eller flere operasjoner for å akseptere oss som riktig kjønn.

Det er foretatt en god del liknende funn fra mange ulike kulturer og tidsperioder. Blant annet er det funnet kvinneskjeletter i vikingegraver med typisk mannlig utstyr (sverd, skjold osv.). Mange kulturer har trodd at kjønnsoverskridende personer har hatt spesielle evner og har derfor ofte gitt transpersoner religiøse funksjoner i samfunnet. Dette gjelder for eksempel gammel samisk kultur, hinduismen og en del nordamerikanske indianerstammer (two-spirit).

Har utviklingen gått baklengs på dette feltet? Representerer moderne vestlig kultur et historisk lavmål når det gjelder aksept for transpersoner?

1 tanke på “Mindre aksept for transpersoner i dag enn for 5000 år siden?

  1. Jeg synes tittelen på dette innlegget stiller et utrolig interessant og viktig spørsmål. Jeg har selv studert litt norrøn og keltisk mytologi, og lagt merke til hvordan (for våre øyne) «gjenkjennelige» definerte kjønnsuttrykk ofte inngår i et flytende samspill med alt fra veldig markerte overskridelser og blandinger til mer subtile variasjoner over og spill rundt kjønnsidentitet. Dessverre blir slik innslag ofte nedvurdert og avskrevet som pur komikk eller i beste fall betydningsløst og absurd, men ofte er det jo samtidig ofte sånn at disse blandingsuttrykkene er forbundet med makt og evner og spesiell innsikt, som du også er inne på. Jeg har inntrykk av at de altfor sjelden blir fortolket på sine egne premisser, ergo konklusjoner av typen «han må ha vært homofil». Så jeg tror nok vi må besvare tittelspørsmålet med et ja. Det ser ikke engang ut som om vi har særlig stor aksept for andre tider eller kulturers transuttrykk. Alt leses med «våre» briller, og det er synd. Jeg tror vi går glipp av mye her – ikke bare lærdom om fortiden, men innsikt i oss selv også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s