Transpersoner er ingen (post)moderne oppfinnelse

Jeg prøver å ikke irritere meg over folk som ikke har peiling på transkjønn. I stedet prøver jeg å gjøre mitt beste for å spre kunnskap og opplyse folket. Likevel dukker irritasjonen opp, som oftest framprovosert av mennesker jeg mener burde vite bedre. For eksempel Thomas Hylland Eriksen som presterte å si på radio at transpersoner var et produkt av postmodernismen. Bullshit fra ende til annen. Og fyren er sosialantropolog!

I går tilbrakte jeg en del timer med en historiker, min eminente tremenning Runar Jordåen. Fra før kjenner jeg til en del historiske transpersoner, men få fra Norge. Runar kunne fortelle meg at det fantes skriftlige kilder vedrørende en Jens –  en transmann fra 1700-tallets Norge.

Jens hadde vokst opp som jente, men da han flytta til ei anna bygd, begynte han å leve som mann. Ingen var noen gang i tvil om kjønnstilhørigheten hans. Han gifta seg med ei dame. Da dama ikke lenger ville være gift med ham, avslørte hun at han ikke var en vanlig mann.

Det er her de skriftlige kildene kommer inn. Jens ble undersøkt av medisinske og rettslige instanser. Legene fant at han hadde et kvinnelig kjønnsorgan. Da de spurte ham hva han selv mente han var, sa han at han nok var begge deler, både mann og kvinne.

Det er på tide at sånne historier kommer fram i lyset, og jeg håper at Runar en gang får muligheten til å forske videre på dette området. Kjønnsbekreftende behandling er en realtiv fersk oppfinnelse, men mennesker som opplever egen kjønnsidentitet i konflikt med medfødt fysisk kjønn har eksistert til alle tider og i alle kulturer.

For alle som er interessert i transmenn i ulike kulturer og ulike historiske perioder, vil jeg sterkt anbefale Jason Cromwells Transmen & FTMs – Identities, bodies, genders & sexualities.

Dette er en glimrende innføring i transmaskulinitet til ulike tider og i ulike kulturer skrevet av en sosialantropolog. Boka gir også en del metoder for hvordan man kan leite etter historiske transfolk og hvordan man unngår en del vanlige feller.

(Historien om Jens er gjengitt fritt etter en litt bedugga hukommelse av Runars muntlige gjenfortelling i går.)

5 tanker på “Transpersoner er ingen (post)moderne oppfinnelse

 1. Det fantes transkvinner i flere gammle samfunder over hele verden. I Nordamerika var det vanlig for transkvinner til å okuperer høge status roller sån som høvdinger. Det var ei transkvinner som var nordamerikansk urbefolknings høgste representatnt til President Grover Cleaveland i Washington i 1850 årene. Den Britiske guvenør av New York 300 års sia var også transkvinne, og transkvinner ha vært vanlig i flere steder for mange århundre, til eks, India, Thailand, Phillipines, Hawaii, Polynesia, Pakistan, Japan or Samoa. Det ha også vært transmenn i Bulgaria og Albania for hundreder av år.

  Den der Thomas Hyllan Eriksen skønner ingenting synes jeg.

  Natacha 🙂

  • Hei,
   og takk for ein hyggeleg kveld!

   Har ingenting å seia på minnet ditt. Historia er omtalt i boka «Kjødets lyst. Fortellinger om synd og straff.» (2010) av Nils Johan Stoa. Det finst ein god del historiar om menn av Jens sin type som passerte som men frå Europa i denne perioden.

   Ei av dei mest interessante bøkene eg har lese om dette er Rainer Herrns Rainer Herrns «Schnittmuster des Geschlechts. Entwicklungsgeschichte der Transsexualität» (2005) som enkelt fortalt viser korleis medisinen på byrjinga av 1900-talet hadde ein vid kategori, kontrærseksualitet/homoseksualitet, før Magnus Hirschfeld kring 1910 lagte ein distinksjon mellom det han kalla «transvestitisme» og «homoseksualitet». Hirschfelds transvestitisme-omgrep omfatta også det som seinare blei dekka av transseksualitets-omgrepet. Herrns bok finst diverre ikkje på engelsk…

   Transomgrepet er med andre ord kring 100 år; det me i dag ville ha kalla transpersonar finn me langt tilbake i historia.

 2. Tilbaketråkk: Trans for historikere m.fl. | Tarald Steins

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s