Rus

Nei, jeg selger ikke heroin til småunger. Faktisk går det flere år mellom hver gang jeg inntar et illegalt rusmiddel eller er til stede der det skjer, og jeg kan garantere at dette ikke var utløsende årsak til mine depresjoner. Jeg lever en beskytta tilværelse. Likevel er jeg tilhenger av avkriminalisering av rus(mis)bruk. Hvorfor?

Enkeltmennesket

Mennesket har rusa seg til alle tider. Rus er en flukt fra hverdagen, og siden vi ikke lever i den perfekte verden eller har perfekte liv, trenger mange å ruse seg av og til. Ideelt sett bør man ha nok psykisk styrke til å komme seg gjennom livet uten rus, men få lever opp til idealet.

Menneskets behov for rus som flukt trenger ikke å være noe problem for verken enkeltmennesket eller samfunnet. Men en del blir avhengige og jevnlig rus reduserer den psykiske styrken som skal til for å takle hverdagen uten rus. En ond sirkel. Rusen blir et problem for enkeltmennesket og de som står hin nær.

Hvis man er avhengig av rus trenger man behandling, ikke straff. Behandlingstilbudet for rusavhengige er altfor dårlig. Folk dør i kø. Antallet heroinoverdoser i Norge i forhold til folketallet er høyere enn noe annet sted i Europa. Hva gjør vi med det?

Samfunnet

Staten har et ansvar overfor enkeltmennesker (og omvendt). Samfunnets mål er at flest mulig skal være nyttige samfunnsborgere; jobbe, betale skatt og stort sett greie seg selv. Mange rusavhengige er ikke i stand til å yte det samfunnet krever av dem. Det er et problem som bør løses med bedre tilgang på behandling.

En del rusavhengige er også kriminelle. Hvis du ikke kan jobbe, men trenger ufattelige mengder penger til rus hver dag, er kriminalitet kanskje eneste løsning. Kriminalitet er et samfunnsproblem og går ut over nyttige samfunnsborgere. Kriminalitet skal straffes.

Alkohol

Vi har alle hørt hvordan cannabis er veien til tyngre stoffer. Muligens oppdatert med at alkohol og tobakk kommer før hasj. Hvert år koster alkoholbruk staten enorme summer. Folk kjører i fylla, drikker seg halvt ihjel, blir voldelige i fylla, gjør skadeverk, banker opp kone, barn og tilfeldig forbipasserende.

Alkoholbruk er ikke uskyldig. Likevel er det lovlig. Forsøket med forbud mot alkohol var ingen suksess. Hjemmebrenning og smugling var utbredt og førte til hardere kriminalitet. Når det gjelder alkohol er politikerne realitetsorienterte. I stedet for å forby stoffet, driver man regulering av salg og forebygger skader.

Cannabis; hasj, hamp og marihuana

Hamp er et nyttig materiale og ikke et rusmiddel, men planten det utvinnes fra er nært i slekt med den som gir rus. Derfor(?) har man forbudt denne også. Bomulls- og papirprodusenter sies å ha hatt en finger med i forbudsspillet, ettersom det effektivt begrenser konkurransen.

Marihuana er svakere enn hasj og ikke særlig utbredt i Norge. Hasj er det mest utbredte illegale rusmiddelet i Norge. Det er usikkerhet rundt hvorvidt det er mer skadelig enn alkohol. Cannabisrus gjør deg innadvent og lite aggressiv. Forsøk med bilkjøring under cannabisrus har vist at bevisstheten om rusens sløvende virkning gjør at bilførerne kjører mer forsiktig (nå vet du hvorfor mannen med hatt foran deg på motorveien kjører i 30 km i timen…).

De akutte skadene av cannabisrus er betydelig færre enn av alkoholrus. Langtidsvirkningene er muligens alvorligere. Hovedgrunnen til at cannabis er inngangsporten til hardere stoffer, er forbudet. Ved å kjøpe noen gram til eget bruk er du allerede kriminell. Dette senker terskelen for å prøve hardere stoffer. Ved å sammenstille cannabis og heroin fremstår heroin som mindre farlig, hvis man først har forsøkt cannabis. Dette er farlig.

Svært mange har røyka hasj en gang eller to. Bare en liten andel blir avhengige. Som med alkohol, trenger disse behandling, ikke straff. Det er fullt mulig å bruke cannabis på en moderat og fornuftig måte, men kriminaliseringen gjør det vanskelig og risikabelt. Derfor tiltrekker stoffet seg hovedsakelig mennesker som også ellers liker risiko, og som psykologien anser som mer tilbøyelige til å bli rusavhengige og kriminelle.

Det er urovekkende at mange prøver hasj i ungdomsårene. Det vi vet om de mentale langtidsvirkningene av cannabis, bør føre til et sterkt ønske om en streng nedre aldersgrense. I puberteten dannes mønstre for senere utvikling, på godt og vondt, og jeg tror ikke cannabis har noe i den miksen å gjøre.

Global økonomi

Narkotika er en del av en global illegal økonomi, der menneskesmugling og våpenhandel utgjør store deler. Når du røyker deg stein i Norge, bidrar du til at en familie i Afganistan eller Libanon sulter. I mange land i sør er det et stort problem at jordbruksland brukes til produksjon av narkotika i stedet for mat.

Inntak av cannabis i Norge er med på å finansiere borgerkriger over hele kloden. Dette er svært problematisk og en av grunnene til at jeg bruker cannabis svært sjelden.

Jeg mener at man bør dyrke mer cannabis i Norge. Kriminaliseringen setter en ganske effektiv stopper for alle som ønsker å dyrke det selv. Det kreves en del dyrt utstyr og plass for å gjøre det. Hvis du bare dyrker til eget bruk er det et stort tapsprosjekt og svært risikofylt. Dyrking blir som oftest oppfattet som planer om å selge stoffet, og straffes deretter.

Legalisering

Den eneste muligheten til å håndheve en aldersgrense på cannabis går via avkriminalisering og legalisering. Cannabis bør få 20 års aldersgrense og selges på vinmonopolet.

Den eneste muligheten til å frigjøre cannabis fra den globale kriminelle økonomien er at staten oppmuntrer til å dyrke stoffet her, i kontrollerte former, med jordbruksstøtte o.s.v.

Med slike forutsetninger kan man også drive mer effektivt holdningsskapende arbeid og opplyse om skadevirkninger på en balansert og troverdig måte. Min vurdering er at grensen for forsvarlig bruk går ved en eller to ganger i måneden. Omtrent som for alkohol. Ingenting er sunt i store mengder over lang tid, og rus er absolutt skadelig i store mengder over lang tid. Selv om man ikke kan ta overdose på cannabis (noe man kan på alkohol) er det gode grunner til å utvise forsiktighet og måtehold. Så lenge kjøp, salg og bruk av cannabis er ulovlig, er det ikke mulig å ta til orde for måtehold. Legaliser nå!

(Jeg er også tilhenger av avkriminalisering av sterkere stoffer, men disse må reguleres strengere enn cannabis, og dette innlegget er mer enn langt nok.)

1 tanke på “Rus

  1. Tilbaketråkk: DLD: Overvåk meg! « Tarald Steins

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s