Juridisk kjønn – hvem bryr seg?

Juridisk kjønn er ditt offisielle kjønn. I Norge tildeles alle nyfødte et juridisk kjønn, manifestert gjennom et oddetall eller partall i personnummeret. Dette stemmer som oftest med deres kroppslige kjønn og den kjønnsidentiteten de utvikler.

Dette gjelder ikke alle. Noen barn fødes med uvanlig kroppslig kjønn og kroppene deres blir da så raskt som mulig korrigert for å passe inn i en av de to kategoriene for kjønn som er tillatt i Norge.

Andre vokser opp og opplever at kjønnsidentiteten slett ikke stemmer overens med kroppslig og juridisk kjønn. En del av disse transfolka henvises til Rikshospitelets seksjon for transseksualisme fordi de ønsker kjønnsbekreftende behandling. En liten andel av disse får den «riktige» diagnosen F64.0 Transseksualisme og blir dermed godkjent for behandling. En påkrevd del av «behandlingen» for transseksualisme er kastraksjon. Når denne operasjonen er overstått, og alle muligheter for å få egne biologiske barn er borte, endres det juridiske kjønnet fra mann til kvinne eller omvendt. Personen får da et nytt personnummer som stemmer overens med kjønnsidentiteten og det nye kroppslige kjønnet (mer eller mindre).

For alle transfolk som ikke henvises til Rikshospitalet, ikke ønsker kjønnsbekreftende behandling, nekter å la seg kastrere eller nektes dette av Rikshospitalet blir det altså umulig å endre juridisk kjønn. Det betyr for eksempel at jeg i offentlige papirer forventes å lyve om hvilket kjønn jeg tilhører. Det betyr at jeg har et pass og et personnummer som påstår at jeg er kvinne.

Etter hvert som jeg ser mindre og mindre ut som en kvinne, kan dette by på problemer. Pass og personnummer brukes for å identifisere landets borgere. Blant annet skal det hindre at noen kan utgi seg for å være deg. Når alt jeg har av legitimasjon og offentlige papirer påstår at jeg er kvinne, mens jeg i stadig større grad ser ut som en mann, kan dette føre til alle mulige slags komplikasjoner i situasjoner der man må legitimere seg. Faren for at noen tror at jeg forsøker meg på svindel er til stede. Systemet virker altså mot sin hensikt i slike tilfeller. I stedet for å dokumentere at personen er den hin påstår å være, motsier identifikasjonspapirene personens fremtoning og kroppslige kjønnsmarkører som skjegg eller bryster.

Etter hvert som sikkerheten på flyplassene økes, øker også sjansen for å havne i trøbbel når du har papirer som sier at du er noe du ikke er. Sjansen for at muslimske terrorister skulle krysse kjønnsgrensene anses som liten, men fordommer og diskriminering er utbredt. Dette er noe jeg tar med i beregningen når jeg vurderer å reise utenlands.

I USA er det tatt i bruk scannere som ser under klærne på de reisende. Dette øker sjansen for å møte diskriminering på grunn av kroppslige kjønnsvariasjoner og mange transfolk er redde for å reise som resultat av dette, uansett om de har fått endret juridisk kjønn eller ikke.

For de aller fleste mennesker er juridisk kjønn noe selvsagt som de ikke reflekterer over, i likhet med kjønnsidentitet, fordi det er uproblematisk. Det er likevel ikke alle land som har kjønnsbestemt personnummer. Personnumrene i Norge vil være oppbrukt innen 2039. Mer om personnummer. Derfor må det opprettes et nytt system for tildeling av personnummer. Det vil være svært uheldig for transfolk og andre med kjønnsvariasjoner dersom man vedtar et nytt kjønnsbasert system. Det nye systemet bør lages kjønnsnøytralt, noe som også vil gjøre det mer fleksibelt.

Staten har i en del tilfeller behov for å vite om innbyggerne er menn eller kvinner. En god del mennesker opplever seg ikke som enten menn eller kvinner. Det vil derfor være fornuftig å innføre en tredje kategori for disse. Ingen vet hvor mange de er, siden de fleste spørreskjemaer bare har to alternativer for kjønn og det fortsatt er knyttet en del skam til det å ikke være enten mann eller kvinne.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s