Hva kan jeg gjøre for DEG, lærer?

Jeg pleier å si at i skolesammenheng er jeg en sånn «ta to betal for en»-pakke. Det betyr at jeg både kan snakke om LHBT (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner), med utgangspunkt som homse og transperson, og om litteratur og skriving.

I disse dager skriver jeg søknad om å delta i den kulturelle skolesekken for første gang. Lenge trodde jeg at oppdrag i skoleverket var noe som kom dalende ned fra en høyere instans uten søknadsfrist, skjemaer og andre mindre hyggelige ting. Sånn er det selvsagt ikke. For skoleåret 2011/2012 skriver jeg en søknad og så får jeg utvide etter hvert som jeg får taket på det. Det skal likevel være mulig å hyre meg inn med midler som disponeres av hver enkelt skole (såvidt jeg har skjønt), så ta gjerne kontakt! En del av tilbudene er sannsynligvis mer aktuelle i arbeidet med lærernes og elevenes arbeidsmiljø, samfunnsfag m.m. enn som del av den kulturelle skolesekken (DKS).

Hva har jeg å tilby?

 • Skriveverksted
  Dette får jeg altfor sjelden forespørsel om, men det er veldig gøy. Før jeg ga ut den første boka mi gikk jeg på forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø og deltok på en mengde skrivekurs/-verksteder. Etter bokutgivelsene har jeg holdt skriveverksted for LHBT med fokus på kropp. I skolesammenheng er det mest aktuelt med et verksted som først og fremst virker inspirerende på elevene. Jeg har som mål at de skal få et personlig forhold til litteratur og spesielt poesien. Jeg vil at de skal få oppleve hvor frigjørende det kan være å dikte, i historier eller i friere ordlek (dikt). Dette kan tilpasses til alle aldersgrupper. For de yngste vil jeg fokusere mer på fantasi og muntlig fortelling. For de eldste vil jeg trekke inn muligheten for bedre selvinnsikt gjennom lesing og skriving. Skriveverksted fungerer også bra som arbeidsmiljøtiltak for lærere. Vi trenger alle å bli inspirert innimellom!
 • Opplesning og prat om skriving og litteratur
  Dette er det tradisjonelle forfattermøtet i skolen. Siden jeg er såpass utradisjonell som jeg er, tror jeg likevel at mange kan få utbytte av det.
 • Foredrag om LHBT eller bare transpersoner
  Skolen har også ansvar for seksualundervisning, men mange lærere synes det er vanskelig. Her kan jeg bidra med mine erfaringer og kunnskaper på området LHBT og kjønn (uttrykk og identitet). I 2009 arbeidet jeg i LLH – landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner med prosjektet «kjønnsmangfold». Jeg kan holde foredrag både for lærere og elever, med litt forskjellig innfallsvinkel. Blant 10 000 elever er det svært sannsynlig minst en transperson. Hva gjør du den dagen en av dine elever kommer ut som transperson? Kanskje trenger lærerkollegiet litt veiledning etter at en av elevene har kommet ut? Selv om transpersoner ikke utgjør noen stor gruppe, vil større bevissthet rundt kjønn og normer komme alle til gode og være et godt anti-mobbe-tiltak.
 • Verksted i kjønnsbevissthet
  Dette fungerer best som en fortsettelse av foredraget. Deltakerne deles inn i grupper og diskuterer hvordan man kan forholde seg til kjønn i ulike situasjoner; sitt eget og andres. Også dette passer for elever og lærere, med ulike diskusjonsoppgaver. For de yngste elevene vil jeg legge vekt på utkledning, lek og rollespill.

Forslagene over kan selvsagt tilpasses deres ønsker og kombineres på ulike måter. Det finnes sikkert også muligheter jeg ikke har tenkt på, så kom gjerne med forslag! I utgangspunktet kan jeg lage et tilbud ut fra alle emner jeg har blogget om. For bestillinger utenom DKS er det mulig å få rabatt dersom dere ønsker flere enn ett tilbud. Se prisoversikten.

Ta kontakt på tarald.stein (at) gmail . com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s