Rett til nødvendige helsetjenester?

Mange transfolk opplever fordommer i sin kontakt med helsevesenet. Europeiske undersøkelser viser at dårlige erfaringer med helsepersonnell er en av grunnene til at transfolk unngår kontakt med helsevesenet. Selv ved behov for akutt helsehjelp.

Fra USA kjenner vi historier om transfolk som har blitt ledd ut av ambulansepersonnell når de trengte akutt hjelp. Det jeg omtaler som dårlige erfaringer kan være alt fra å bli nektet hjelp og bli ledd ut i skranken til å måtte forklare sin kjønnsidentitet eller -uttrykk i irrelevante sammenhenger.

Vi liker å tro at sånt ikke skjer i Norge. Nå er jeg nettopp ferdig hos en veldig hyggelig lege som ikke turde å hjelpe meg med mitt somatiske helseproblem fordi det falt innunder Rikshospitalets seksjon for transseksualisme. Dersom jeg hadde samme problem og var ei kvinne, ville jeg sannsynligvis fått hjelp. I dette tilfellet nektes jeg altså behandling fordi jeg er trans.

Tidligere har jeg opplevd å måtte forklare kjønnet mitt i de merkeligste sammenhenger, noe jeg stort sett tar med godt humør. Jeg liker å drive folkeopplysning. Menhva skjer i det øyeblikket jeg trenger akutt hjelp?

Hormoner  virker på ulike måter i ulike kropper. Innen medisinsk forskning er det de seinere åra blitt mer akseptert at kvinner og menns kropper reagerer ulikt på sykdommer og behandlinger. Noe av forskjellen skyldes hormoner, noe skyldes kromosomer, noe skyldes anatomi og noe skyldes psykososiale forhold. I tillegg finner man selvsagt store individuelle forskjeller. Det er viktig for meg som transmann at helsepersonnell setter seg skikkelig inn i det. Selv om jeg til vanlig tar stort ansvar for egen helse i møte med ansatte i helsevesenet, vil det kanskje ikke alltid være slik. Det kan oppstå situasjoner der jeg ikke er i stand til å gjøre rede for meg og trenger akutt hjelp. Vil jeg da få behandling som kvinne eller som mann? Og vil den avgjørelsen tas på bakgrunn av god nok kunnskap? Eller vil noen bli så forvirra av min kropps midt-i-mellom-posisjon at jeg ikke vil få den nødvendige hjelpa?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s