En flink lege innrømmer sine begrensninger

Jeg møter dem heldigvis ganske ofte: Flinke leger. De som innrømmer at de aldri har møtt en transperson før eller i alle fall ikke en transmann. De som spør og graver ut fra genuin nysgjerrighet og lytter til svara mine. Og når jeg kommer tilbake senere har de lest seg opp på området slik at de kan ta informerte avgjørelser om min helse. Eller enda bedre; de har satt seg inn i transproblematikk før jeg kommer, slik som i dag.Det hender at en transmann må skreve for en gynekolog. Det er ikke det morsomste man gjør, men det må til. I alle fall når man innerst inne går og håper på å utvikle kreft i eggstokkene slik at man kan få dem ut. Jeg er nok blant de transmenn som tar dette relativt bra. desto bedre hvis jeg kan holde en liten forelesning mens jeg ligger der, slik at jeg nesten glemmer hva som skjer der nede. Slik var det i dag.

Jeg tror det var første gang jeg har fått lokalbedøvelse. Jeg tror det hjalp veldig. Gynekologen sammenligna det med når han gikk til tannlegen. Den sammenligninga bør nok ikke dras altfor langt, selv om  jeg skulle ønske at det var like lett å få noen til å fjerne livmor og eggstokker som det var å få noen til å trekke visdomstennene mine…

Som vanlig blei jeg skuffa over at det ikke var noe i veien der inne. Spør du meg er det noe i veien med alle livmødre og eggstokker som befinner seg i kroppen til en mann. Men det øret er det ingen som vil høre på. Å ta testosteron når man har eggstokker kan øke risikoen for kreft akkurat der. Likevel får man ikke lov til å fjerne dem uten samtykke fra Rikshospitalet. Unntaket er hvis man utvikler kreft, så det er visst mitt eneste «håp».

Å få fjerna livmora er et relativt vanlig inngrap som gjøres hver dag ved sykehus over hele landet. Dersom man ikke ønsker (flere) barn og opplever plagsomme blødninger og smerter kan man få den fjernet. Forutsatt at man er kvinne. Er du transmann eller mer uspesifisert trans, hører det innunder Rikshospitalets seksjon for transseksualisme. Denne seksjonen innvilger behandling (inkl. fjerning av livmor og eggstokker) for bare en brøkdel av dem som ønsker det. Vi andre befinner oss i helsevesenets sorte hull.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s