Hvordan forklare trans for barn?

Jeg har hatt dattera mi på besøk ei uke nå, og det har blitt mye prating, bl.a. om trans. Tidligere har jeg sagt at jeg var jente da jeg var liten og ble mann da jeg ble voksen. Nå er hun fem og et halvt år og var åpenbart klar for litt mer avanserte forklaringer.

I løpet av uka fikk hun hilst på et par andre transpersoner av ulikt slag. Etterpå hadde hun en del spørsmål som jeg svarte på. Jeg tror det var bra for henne å se at jeg ikke er den eneste som er sånn.

En annen dag så vi en dokumentar om transbarn. Vi brukte den som gikk på TV-Norge for kort tid siden, men det finnes mange slike fornuftige dokumentarer og videoer på YouTube, dessverre bare på engelsk. Jeg planlegger å lage en liten video på norsk der jeg forklarer transbegrepet for barn.

Det var tydelig at hun forstod mye mer av det når hun fikk se barn på sin egen alder som var trans. Selv om jeg aldri var noe typisk trans-barn, ga det et godt utgangspunkt for å snakke om egne erfaringer, kjønn og kjønnsmangfold.

Min datter viste seg å forstå at det er forskjeller på kropp og følelser/tanker. Konseptet at noen kan være gutt inni, men jente utenpå, gikk relativt lett inn og det virket som om det ga svar på en del spørsmål hun har hatt, men ikke klart å formulere.

Hun har nok et bedre utgangspunkt for å forstå, siden hun har visst at jeg var annerledes fra hun var to år gammel. Mange sier også at hun virker moden for alderen. Samtidig tror jeg mange av reaksjonene og spørsmålene hennes er vanlige hos barn.

Det har vært ei inspirerende uke. Så nå skal jeg skrive barnebok og lage den nevnte videoen.

4 tanker på “Hvordan forklare trans for barn?

  1. Jag är dålig på att förklara för barn rent allmänt, men jag gillar verkligen idén 😀 Funderar själv på vad som händer den dagen mina brorsbarn börjar undra…

  2. lykke til med barneboka. Jeg kan gjerne se over den hvis du tør…
    tror dette er et viktig emne å rette søkelyset på, også for barna dette tross alt gjelder.

  3. Tenker det er veldig bra for henne at du legger det fram på den måten. Dokumentaren som gikk på tvnorge var kjempe bra og det var smart av deg å bruke den! Syns det er flott at du informerer henne nærmere om det og det hadde vært så bra om flere barn kunne fått samme informasjon. På enkelte barneskoler f.eks. Det kunne gjort underverker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s