Venter i spenning på forsida til Frikar

Kontrakten er signert, boka er skrevet, tittel er valgt, dikt er forkasta og skrevet om. Snart kommer manuset fra korrektur (har jeg brukt konsekventebøyningsformer?) og nytt forslag til forside fra designeren. Det er der spenninga ligger nå. Vil jeg være fornøyd? Vil forlaget høre på min eventuelle protester?

Som det påpekes i denne bloggposten, er forsida utrolig viktig. Jeg fikk derfor lyst til å skrive litt om hvordan jeg har opplevd prosessen.

Forsida til Framandkar skyldes at jeg tilfeldigvis oppdaga Marit Victoria Wulff Andreassens kunst og ble betatt. Hun tegner rundt de samme temaene som jeg skriver om. Så da jeg ikke var fornøyd med førsteutkastet til forside som forlaget sendte meg, sendte jeg dem «Morning Glory» for å vise hva jeg kunne tenke meg å ha på forsida. Jeg hadde aldri trodd at de ville bruke et ekte kunstverk, men der tok jeg feil. «Det vil vi ha!» var responsen fra forlaget. Og heldigvis fikk de til en avtale med kunstneren. Forsida passer utrolig godt til boka og stikker seg ut med forakten for tabuer.

Ei forside skal stikke seg ut. Riktignok er det ikke så viktig for diktsamlinger som for romaner. Det er sjelden diktsamlinger får stå med forsida fram i bokhandelen. I stedet stues de inn i ei stappfull hylle, sjelden i alfabetisk rekkefølge, så bare ryggen er synlig. Hvis forlaget skulle tilpasse seg denne bedrøvelige situasjonen, burde de altså legge mest arbeid i design av bokryggen.

En annen viktig faktor er at forsida skal representere boka. Det blir veldig rart hvis ei samling minimalistiske dikt får ei veldig ornamental forside. Jeg må også innrømme at jeg tar forsida personlig. Kanskje skyldes det at dikta er så personlig og representerer meg. Dermed blir forsida også mi forside ut mot verden.

Jeg har inntrykk av at ikke alle forlag er like velvillig innstilt til forfatterens synspunkter på utforminga av forsida. Tiden forlag har så langt hørt på mine argumenter og innsigelser og jeg har inntrykk av at jeg ikke er noe spesialtilfelle. Kanskje er jeg litt flinkere enn forfattere flest til å si i fra hva jeg vil ha og ikke vil ha? I såfall er min erfaring at det lønner seg å si i fra. Så får vi håpe at det gjelder også for bok nummer to.

P.S. Forfatterskapet mitt har fått egen Facebook-side som du kan bli tilhenger av. Jeg er også på Twitter.

3 tanker på “Venter i spenning på forsida til Frikar

  1. Jeg er også veldig spent på forsiden 😉
    Gleder meg til boka blir gitt ut. Den forrige var bare helt utrolig og det tror jeg denne vil være også.

  2. Jeg har vært fan av Marit Victoria Wulff og ble skikkelig glad da jeg så et bilde av henne på forsiden av en diktsamling. Så du kan godt si at forsiden var det som gjorde at jeg la merke til boka aller første gang.

    Jeg skjønner godt at du har masse innvendinger og er nøye på det. Jeg tror de fleste forfattere er det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s