Transgender Day of Remembrance i Bergen – rapport

På torsdag var det altså Transgender Day of Remembrance (TGDR). Jeg var invitert til å holde foredrag i regi av Uglez i Bergen.

Først kom det ei dame fra politiet som snakka om voldsstatistikk generelt og ikke hadde den ringeste transkompetanse. Det var tørt og frustrerende.

Så var det min tur. Etter den begynnelsen var det kanskje ikke så rart at mitt foredrag falt i smak. Det er nok ikke så mange som kan bruke orda «fitte» og «narrasjonsteori» i samme foredrag. Folk lo på de tiltenkte plassene og jeg fikk en del spørsmål etterpå. Jeg drister meg til å kalle det en suksess, selv om det ikke var så mange tilhørere. Arrangørene var i alle fall fornøyd med foredraget mitt.

Her følger en liten del av det jeg snakka om:

<!– @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>

Vi er her for å markere Transgender Day of Remembrance. Markeringa av denne dagen har sitt opphav i mordet på Rita Hester i 1998. «Transgender» betyr transpersoner, altså alle dem som bryter med samfunnets normer for hvordan kjønn skal uttrykkes. Det omfatter altså transkjønna, transvestitter, de som oppfatter at de har to kjønn og dem som mener de ikke har noe kjønn m.fl.

I vår kultur er det ikke lett å være en mann som liker å gå med kjole, eller å oppleve at kropp og kjønnsidentitet ikke stemmer overens. I USA og andre land blir det begått flere mord med transfobiske motiver hvert år. Mange transpersoner kastes ut hjemmefra som tenåringer, eller rømmer for å kunne være seg selv. I tillegg må man betale for all medisinsk behandling selv. Dette er noe av det som bidrar til at prostitusjon er utbredt blant transpersoner der. Som vi vet er prostituerte generelt mer sårbare for vold og overgrep enn befolkninga som helhet.

I Norge har vi andre utfordringer.

Hverdagsdiskriminering

Lille Sindre er åtte år. I friminuttene roper de andre guttene«homo» etter ham. Hvorfor det? Kanskje Sindre gjør seksuelle tilnærmelser mot andre gutter? Nei. Kanskje han har en kjæreste som også er gutt? Nei.

Lille Sindre liker bare ikke å spille fotball. Han bryter altså mot normene for hvordan en gutt skal være. Det er godt mulig at han får seg guttekjæreste når han blir eldre. Eller at han oppfatter seg som jente. Han kan forresten være en helt vanlig heterofil datanerd.

Kanskje blir han som Anders; redd for å miste jobben hvis sjefen får vite at han liker å kle seg i kjole og sminke seg? Transvestitter har ingen beskyttelse mot diskriminering i Norge i dag. I Sverige har de nylig vedtatt at transvestittisme ikke lenger er en sykdom. Norge ligger på dette feltet langt etter.

Selv støter jeg på problemer hver gang jeg vil dra i svømmehallen. Der jeg bor har de to fellesgarderober: En for menn og en for kvinner. Man er ikke velkommen i herregarderoben med pupper og fitte. Samtidig er skjeggvekst og penisproteser ting som ikke hører hjemme i en damegarderobe.

Toaletter er de fleste steder også inndelt etter kjønn. Blant transpersoner finnes det en utbredt frykt for å bli trakassert eller utsatt for vold fordi man skal på do på feil sted. Det virker begrensende på livsutfoldelsen, og dessverre er ikke den frykten helt ubegrunna.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s