Farsdag

En del transmenn har et sterkt ønske om å være pappa. En del vil for alt i verden ikke kalles mamma. Jeg har ikke de sterke følelsene rundt det. Man kan definere «mor» på flere ulike måter:

  • en rolle med et sett rolleforventninger som bør oppfylles. Jeg har aldri passa i den rolla og har avvist alle forventninger til den.
  • en funksjon. Mor er den som har født og evt. amma barnet. For meg er «mor» en funksjon jeg i alle fall har hatt.
  • en forelder av hunkjønn. En betydning som ikke inkluderer meg.

Selv om jeg definerer «mor» som en funksjon, er jeg ikke sikker på om det er den riktige betegnelsen. «Kan ikke du være pappa,» spurte dattera mi for ei stund sia. Jeg tror jeg passer bedre i en pappa-rolle enn en mamma-rolle. Samtidig har dattera mi en pappa allerede, som neppe ville bli overbegeistra over å være en av to pappaer.

Så jeg holder fast ved at dattera mi bør kalle meg Tarald, men blir ikke fornærma når hun sier «mamma». I barnehagen og samfunnet ellers er det litt mer problematisk. Jeg er en mann som er forelder. Mange trekker dermed automatisk den slutningen at jeg er en pappa. Er det meningen at jeg skal protestere da, og oute min biologi?

Det er nok på tide med en samtale med min ex. Jeg inkluderer jo dattera mi i begrepet «regnbuebarn», som betyr at hun har en homofil forelder. Uansett hvor mange ganger jeg blir kalt «mamma» føler jeg meg som en pappa. Jeg kan ikke definere meg lenger ut fra en funksjon jeg hadde for 3-4 år siden. Spesielt ettersom jeg ikke lenger har hovedomsorgen for barnet. Det er også på tide med en liten realitetssjekk. En mann som har barn kalles pappa.

1 tanke på “Farsdag

  1. Jag tycker det är lite intressant att du inte har haft några problem med att bli kallad «mamma». Jag ser det som en styrka, att du är trygg nog i din manlighet ändå. Synd att GID-kliniken inte ser det så…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s