Stakkars mann

I går var jeg på trening. Som vanlig skifta jeg i dusjen i gym-garderoben. Da jeg skulle dusje virka ikke dusjene. Etter å ha rapportert det til en pen fyr i resepsjonen, gikk jeg ned igjen for å skifte. Mens jeg stod der i bare boxer banka det på døra. I den tro at det var den ansatte som hadde funnet ut hvordan han skulle skru på dusjene, tulla jeg et håndkle rundt overkroppen og åpna.

Der stod en totalt ukjent middelaldrende fyr i karate-drakt. Jeg sa at det var opptatt og at dusjene ikke funka. Han så ganske perpleks ut, stakkars fyr. I det han snudde seg for å gå spurte han usikkert «Er det dame- eller herre-garderobe?». Uten å tenke meg om svarte jeg «midt i mellom». Jeg kunne i det minste sagt «begge deler», som ville vært mer presist. Men jeg tenkte bare på at jeg hadde fått lov til å bruke den garderoben fordi jeg befinner meg midt i mellom på min vei fra kvinne- til mannskropp.

Det hender jeg får litt dårlig samvittighet nå jeg forvirrer folk. Spesielt hvis jeg tror at jeg rokker ved alt de har trodd til nå. I dette tilfellet skyldtes min dårlige samvittighet først og fremst at mannen ikke var født og oppvokst i Norge. Fordomsfull som jeg er, gikk jeg ut fra at han har hatt nok vanskeligheter med å forstå hvordan ting fungerer i Norge allerede. Og så kommer jeg og gjør ham ytterligere forvirra.

Det er først nå jeg kommer til å tenke på at han sannsynligvis kom fra en verdensdel der kjønnsvariasjonene er mer åpenbare, tydligere og vanligere. Det betyr ikke nødvendigvis at han godtar det, men et helt fremmed fenomen trenger det ikke å være for ham.

Og så blir jeg sinnssykt nysgjerrig: Hva i all verden tenkte han? Hvilket mentalt system hadde han for å gi denne opplevelsen mening? Jeg er forsåvidt like nysgjerrig på folk som er født og oppvokst i vesten. Jeg vet jo bare hvordan jeg selv tenker, men skulle gjerne visst hvordan andre tenker. Jeg tror ikke lenger at andre tenker på samme måte som meg.

Det var derfor jeg forsøkte meg på grunnfag i psykologi for noen år siden. Jeg trodde jeg skulle få større innsikt i hvordan folk tenker. Der tok jeg grundig feil. Det handla bare om biologi og hjernens oppbygning, som jeg synes er ganske kjedelig. Ergo strøk jeg med glans.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s