Framandkar anmeldt i Klassekampen 14.06.

«Nye stemmer – Klassekampen anmelder vårens viktigste debutantbøker»

Susanne Christensen har under denne paraplyen anmeldt boka mi. Hun er positiv til boka, men fallogosentrismen faller henne åpenbart tungt for hjertet. Det skulle forsåvidt bare mangle. Slik avslutter hun anmeldelsen:

(selv)hatet rettet mot alt kvinnelig er en universell erfaring.

Det tror jeg hun har rett i. Det var nettopp det jeg sikta til da jeg skrev dette diktet (s.49 i Framandkar):

Våre felles røynsler
skyv oss frå kvarandre
etterlet henne
kjempande tvilande kvinneleg
åleine

Forlaget får passet påskrevet i anmeldelsen. Christensen kaller presentasjonen «mildt eksotiserende», et ganske nedsettende uttrykk. Det synes jeg er urettferdig mot dem. Anmeldelsen er rotete og vitner om at Christensen har slitt med å uttrykke seg. Hun har åpenbart fått mye ut av dikta, og det mener jeg egentlig er hovedsaken for min del.

Skriften på nett kan fungere som en maske som flytter identiteten ut i det imaginære, i dette tilfelle ut i en eksistens som føles mer sann enn den kroppslige værensform Stein er fanget i. Spørsmålet er hva slags forvandling diktene beskriver, er det fra én til en annen? Nei, faktisk ikke, det er snarere fra ingen til noen.

Her treffer anmelderen spikeren på hodet. Det er godt observert. Jeg synes det er interessant å lese hvordan hun anvender teori for å forstå diktene, men det gjør dessverre at anmeldelsen blir mer komplisert og mindre lesbar enn boka den handler om, noe jeg mener er en uting.

Fallogosentrismen får anmelderen til å konkludere: «Det er faktisk så mainstream som det kan være.» Det lo jeg litt av. Men hun har jo forsåvidt rett. Jeg ville gjerne vise hvordan kulturelle forestillinger om kvinnelig og mannlig innskrives i kroppen. Og ifølge Christensen har jeg lykkes i både det og andre intensjoner jeg har hatt med diktsamlinga. Et utgangspunkt som helt vanlig mannssjåvinist er heller ikke så dumt med tanke på kommende bøker. Jo mer normal man framstår, dess enklere er det å sjokkere og overraske.

2 tanker på “Framandkar anmeldt i Klassekampen 14.06.

  1. jeg ville for så vidt gerne svare noget mere substantielt, men tiden er ikke til det lige nu, desværre. men det er altid spændende at få kritikken tilbage i trynen one way or the other.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s