Self-Made Man – One Woman’s Journey into Manhood and Back Again

En gang hadde jeg en forestilling om at alle kvinner egentlig ville være menn. Self-Made Man av Norah Vincent må være det sterkeste motargumentet jeg kunne ønske meg. Boka er historien om hvordan hun inntok mannsrollen for ett og et halvt år, og litt om hvorfor det endte med sammenbrudd.

Jeg begynte på boka med lave forventninger, i håp om å kanskje finne noe som kunne hjelpe meg i å finne mer av mannen i meg selv. Det fant jeg ikke. Derimot fant jeg mye gjenkjennelse, både i det å prøve å bli godtatt som mann med åpenbare fysiske handicap, og ikke minst i beskrivelsen av hvordan det er å framstå som et annet kjønn enn det man er innerst inne. Det sistnevnte var nesten smertefullt gjenkjennelig.

Hun kaller det som skjedde for kognitiv dissonans og beskriver det som et økende gap mellom hvordan man selv oppfatter seg og den tilbakemeldingen man får. Resultatet blir et indre kaos som fører henne til lukka avdeling. Hun får problemer med å skille mellom hva som er sant og hva som er rolle.

Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle like boka så godt og kjenne meg sånn igjen. Den ga meg en bekreftelse på at det jeg gjør er riktig ved å peke ut forskjeller mellom menn og kvinner og ved å styrke troen min på at kjønn ligger i hjernen. Norah Vincent har motbevist min tidligere tese om at alle kvinner helst vil være menn. Etter å ha lest hennes historie har jeg en bedre forståelse av hva kjønnsidentitet er og ikke er.

Ikke alt ved boka fortjener like mye skryt. Fokuset på biologiske forklaringsmodeller, tendensen til biologisk essensialisme, kjønnsdualismen og det amerikanske preget trekker litt ned for min del. At testosteron, nok en gang, framstilles som noe som gjør menn til zombier og brukes til å forklare alt forfatteren ikke forstår ved menn, er en av bokas største svakheter.

Jeg anbefaler alle å lese Self-Made Man, helst med et litt kritisk blikk. Her er mye fornuftig, men alt bør ikke svelges rått.

1 tanke på “Self-Made Man – One Woman’s Journey into Manhood and Back Again

  1. Tilbaketråkk: Jeg var en gang… radikalfeminist | Tarald Stein

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s